Çarşamba Pidesi’nde Coğrafi İşaret Denetimi Tamamlandı

Samsun’un Çarşamba İlçesi’nde Coğrafi İşaretli Çarşamba Pidesi Denetimden Geçti

Samsun’un Çarşamba ilçesine özgü tescilli lezzetlerden biri olan ‘Çarşamba pidesi’ için 2024 yılı coğrafi işaret denetimi başarıyla tamamlandı. Üretici firmaların üretim süreçlerinin tescil şartnamesine uygunluğu yerinde ziyaretlerle kontrol edildi.

Çarşamba Ticaret Borsası tarafından 21 Mart 2018 tarihinde tescillenen ve 6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu kapsamında koruma altına alınan Çarşamba pidesi, ilgili kurum temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirilen saha ziyaretlerinde üretim kriterlerine uygunluğu denetlendi. İlçede coğrafi işaretli Çarşamba pidesi üretimi yapan altı firma, denetim ekipleri tarafından incelendi. Yapılan kontrollerde işletmelerin geleneksel yöntemlere ve yerel ürün kullanımına uygun hareket ettiği belirlendi. Ayrıca denetim ekibi üretilen pideleri tatarak kalite kontrolünde bulundu.

“Çarşamba’nın Kültürel Mirası”

Çarşamba Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Kazım Yılmaz, her yıl olduğu gibi bu yıl da denetimin şartnameye uygun şekilde yapıldığını belirtti. Yılmaz, “Coğrafi işarete sahip Çarşamba pidesi, ilçemizin kültürel değerleri arasında önemli bir yer tutmaktadır. Bu yöresel ürüne sahip çıkılmalı ve değeri korunmalıdır. Çarşamba pidesinin en belirgin özelliklerinden biri, pişirme tekniği ve damak tadına hitap etmesidir. Çarşamba pidesi diğerlerinden farklı olarak yumuşak ve yaygın bir yapıya sahiptir. Üretiminde kullanılan un, kıyma, tereyağı, soğan ve maya gibi malzemeler diğer pidelerden farklıdır, bu da onu ayrıcalıklı kılar. Bu yöntemler sayesinde Çarşamba pidesi bölgenin en sevilen lezzetlerinden biri haline gelmiştir” şeklinde konuştu.

Her yıl düzenli olarak yapılan denetimlerle, Çarşamba pidesinin geleneksel lezzetinin korunması ve devam ettirilmesi amaçlanmaktadır.

Denetim ekibinde, Çarşamba Ticaret Borsası personelleri Oğuzhan Kılınç, Hümeyra Arı ve Elif İrem Gökmen, Çarşamba Ticaret ve Sanayi Odası Proje Ofisi Müdürü Reyhan Arslan, Çarşambalılar Lokantacılar Odası Başkanı Hasan Gümüş ve Genel Sekreter Serpil Yılmaz, İlçe Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü yetkilisi Uğur Gencer, Çarşamba Belediyesi görevlisi Onur Öztürk ve Çarşamba Kaymakamlığı Yazı İşleri Müdürü İbrahim Fethi Sel yer almaktaydı. – SAMSUN

Related Posts

Halkı değil şirketleri kurtarmışlar!

Aldıkları ücreti yüksek enflasyona yediren bordrolu çalışanların sırtındaki yük bir tek bu değilmiş. Vergiyi de en çok ücretli çalışanlar ödedi. Şirketlerden alınan kurumlar vergisinin toplam vergi gelirlerindeki payında düşüş yaşanıyor. GELİR …

Seferihisar Belediyesi’nde imzalar atıldı: İşte en düşük işçi maaşı

Seferihisar Belediyesi’nde en düşük işçi maaşı 47 bin TL oldu.

Ünye Devlet Hastanesi’nde elektrikli araç şarj istasyonu hizmete girdi

Hakan YILDIZ – ORDU / YENİÇAĞ Tamamen yerli ve milli bir marka olan Trugo tarafından kurulan istasyon, hem hastane personelinin hem de tüm Ünye halkının kullanımına açık olacak şekilde tasarlandı. Aynı anda iki araca hizmet verebilen istasyon, hızlı …

Borsa’da kurak günler: Şirketlerin yarısı zararda

Borsada bilanço dönemi yarın bitiyor. Bugüne kadar bilançosunu açıklayan ve enflasyon muhasebesi yapan 282 şirketin 137’si zarar etti. Bu sayıya göre şirketlerin yüzde 48,58’i zarar açıklamış oldu. Geçen yıl aynı dönemde bu oran yüzde 36 seviyesindeydi.

Görünüşleri büyülüyor, masrafları cep yakıyor! Otomotiv uzmanı uyardı: Bu 2 Alman aracından uzak durun

Alman otomobillerinin prestijli imajı ve göz alıcı tasarımları, özellikle ikinci el pazarında pek çok sürücüyü cezbediyor. Ancak otomotiv uzmanı Chris Pyle’dan gelen uyarı, bu büyünün pahalı bir hayal kırıklığına dönüşebileceğini gösteriyor.

20 dönümlük arazide 40 ton hasat yaptı: Kilosunu 100 TL’ye satıyor

Samsun’un Çarşamba ilçesinde yaşayan çiftçi Sefa Sezgin, dedesinden kalma 20 dönümlük bahçede şeftali üretimi yapıyor. Samsun Haber’in haberine göre sabahın ilk ışıklarıyla beraber işe koyulan çiftçi Sezgin, don kabusunun vurduğu kış ayına rağmen …