Almanya’da iş dünyasının güveni nisanda arttı

Almanya İş Ortamı Güven Endeksi Nisan Ayında Arttı

Münih merkezli Ekonomi Araştırma Enstitüsü (Ifo), nisan ayı Almanya İş Ortamı Güven Endeksi sonuçlarını açıkladı. Yaklaşık 9 bin firmanın katılımıyla gerçekleştirilen araştırmada, endeksin mart ayına kıyasla arttığı görüldü.

Sanayi ve ticarete ilişkin İş Ortamı Güven Endeksi, mart ayında 86,7 iken nisan ayında 86,9 puana yükseldi. Piyasa beklentilerinin aksine endekste artış yaşanması, Alman ekonomisinin olumlu bir işaret olarak değerlendiriliyor.

Ifo’nun verilerine göre, Almanya’da Ifo Beklentiler Endeksi 87,7’den 87,4 puana gerilerken, Mevcut Durum Endeksi ise 85,7’den 86,4’e yükseldi. Bu durum, şirketlerin mevcut durumlarından daha memnun olduğunu gösterirken, beklentiler konusunda tedirgin olduklarını ortaya koyuyor.

Açıklamada Alman imalat sektöründe güvenin nisanda azaldığı belirtilirken, Ifo Başkanı Clemens Fuest, şirketlerdeki belirsizliğin arttığını ve ekonominin türbülansa hazırlandığını vurguladı.

Tarife savaşları ve küresel ticaret endişelerinin Alman ekonomisini olumsuz etkilediği vurgulanırken, ülkenin özel sektörünün nisanda faaliyetlerde daralma yaşadığına dikkat çekildi. Mart ayında 51,3 olan Bileşik Satınalma Yöneticileri Endeksi nisanda 49,7’ye gerileyerek büyüme sinyallerini kaybetti.

Alman ekonomisinin diğer ülkelere göre daha fazla imalata bağımlı olduğu ve üretimdeki zayıflığın kırılganlığını artırdığı belirtilirken, 2024 yılının tamamında ekonominin daralmaya devam ettiği bilgisi paylaşıldı.

Almanya Merkez Bankası raporunda, ekonominin zorlu bir dönemden geçtiği ve yeni oluşacak koalisyon hükümetinin ekonomik istikrara odaklanması gerektiği vurgulandı.

Related Posts

Demir ağlarda yerlilik arttı, yurt dışına bağımlılık azaldı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, yeni teknolojilerin ülkeye kazandırılması, yurt dışına bağımlılığın azaltılması, cari açığın düşürülmesi için milli-yerli üretim politikalarının ön plana çıkarıldığını belirterek, “İnşa ettiğimiz yüksek hızlı tren, hızlı tren ve konvansiyonel tren hatlarıyla yerlilik oranımız, elektrifikasyonda yüzde 10’dan yüzde 95’lere, sinyalizasyonda yüzde 17’den yüzde 35’lere, üstyapıda yüzde 11’den yüzde 95’lere, altyapıda yüzde 96’dan yüzde 100’lere yükseldi.” dedi.

Avrasya Tüneli, dünyada Mavi Nokta Sertifikası alan ilk proje oldu!

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Avrasya Tüneli’nin dünyada Mavi Nokta Ağı Sertifikası’nı alan ilk ulaştırma projesi olduğunu duyurdu. Bakan Uraloğlu, “Ülkemizden de ilk defa bir proje Mavi Nokta Ağı Sertifikası aldı. Avrasya Tüneli aynı zamanda dünya genelinde sertifikasyon sürecini başarıyla tamamlayan ilk dört projeden biri oldu.” dedi.

İş insanı Ali Osman Boyner son yolculuğuna uğurlandı

Boyner Holding ile Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneğinin (TÜSİAD) kurucularından, Boyner Grubu Onursal Başkanı Ali Osman Boyner’in cenazesi İstanbul’da düzenlenen töreninin ardından toprağa verildi.

Selçuk Bayraktar’dan TB3 mesajı: Yeni bir dünyanın kapılarını aralamış olduk

Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, Bayraktar TB3’ün TCG Anadolu’da görev yapmasına ilişkin, “Deniz havacılığına böylesine bir stratejik girişle, insansız hava araçlarıyla girerek bir anlamda yeni bir dünyanın kapılarını aralamış olduk.” ifadesini kullandı.

TOKKDER Başkanı Yaşa, araç kiralamalarında yaşanan mağduriyetler konusunda tüketicileri uyardı

TOKKDER Yönetim Kurulu Başkanı Kağan Yaşa, “Yurt çapında tanınan ve ana iş alanı araç kiralama olan kurumsal markaların tercih edilmesi tüketicilerin sorunsuz ve memnuniyet verici hizmet almasını sağlayacaktır.” dedi.

Borsa İstanbul’da hareketli haftanın yıldızları ve kaybedenleri belli oldu

BIST 100 endeksi geçen haftayı yüzde 1,24 primle kapatırken, Borusan Yatırım, Tofaş ve Galatasaray hisseleri en çok kazandıranlar arasında yer aldı. Öte yandan Grainturk Holding, yatırımcısına en fazla kaybettiren hisse oldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir