Çin’de imalat sektörü aktivitesi, Trump’ın tarife artışlarının etkisiyle daralma seyrine girdi

Çin İmalat Sanayi PMI Nisan Ayında Gerileyerek 49’a Düştü

Çin Ulusal İstatistik Bürosu (UİB) tarafından yapılan açıklamaya göre, imalat sanayi Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI), Nisan 2025’te bir önceki aya göre 1,5 puan düşüşle 49’a geriledi.

İki ülke arasındaki tarife anlaşmazlığı, özellikle ihracata dayalı olan Çin imalat sektöründe ekonomik aktivitenin son 16 ayın en düşük seviyesine gerilemesine neden oldu.

Ocak ayında 49,1’e düşen endeks, şubat ayında 50,2’ye yükselmiş, mart ayında ise 50,5’e çıkarak geçen yılın son çeyreğindeki genişleme eğilimini yeniden göstermişti.

Yeni Siparişler ve İstihdam Geriledi

İmalat sanayi PMI içinde yeni siparişler alt endeksi 51,8’den 49,2’ye düşerken yeni ihracat siparişleri alt endeksi 49’dan 44,7’ye kadar geriledi.

İstihdam alt endeksi 48,2’den 47,9’a düşerken fabrika istihdamında azalma yaşandı. Tarife artışı beklentisiyle ön sevkiyatların artmasıyla sürekli artan tamamlanmış ürün alt endeksi de tarife artışlarının ardından 48’den 47,3’e düştü.

UİB Kıdemli İstatistikçisi Cao Çinghı, aktivitedeki düşüşün, son aylarda kaydedilen yükselişin yol açtığı yüksek baz seviyesini ve dış koşullardaki ani değişiklikleri dikkate aldıklarını belirtti.

İmalat Dışı PMI Değerleri

Hizmetler, inşaat, madencilik ve tarım gibi sektörleri kapsayan imalat dışı PMI, mart ayında 0,4 puan azalarak 50,4’e indi. Ocak ayında 50,2 olan endeks, şubatta 50,4’e, martta ise 50,8’e yükselmişti.

İnşaat sektörü alt endeksi 53,4’ten 51,9’a düşerken yeni siparişler alt endeksi 43,5’ten 39,6’ya geriledi. Hizmetler sektörü alt endeksi ise 50,3’ten 50,1’e indi. PMI endeksleri, 50’nin üzerindeki değerlerle ekonomik büyümeyi, altındaki değerlerle ise azalmayı gösteriyor.

“Karşılıklı Tarifeler” ve Çin’in Tepkisi

ABD Başkanı Donald Trump, 2 Nisan’da, Çin dahil ticaret ortaklarına yönelik “karşılıklı tarifeler” kapsamında ek gümrük vergileri getireceğini duyurdu.

Çin’in benzer şekilde karşılık vermesi sonucunda iki ülke arasında yaşanan tarife restleşmesinde ABD, Çin’e uyguladığı gümrük vergilerini yüzde 145’e kadar yükseltirken, Çin de ABD’ye yüzde 125 oranında gümrük vergisi uyguladı. Diğer ülkelerdeki ek tarifeler 90 gün ertelenirken, Çin’e yönelik tarifeler hemen yürürlüğe konuldu.

Related Posts

⁠MÜSİAD Genel Başkanı’ndan faiz indirimi mesajı: ‘Temmuz ayında çok ciddi anlam ifade eden bir düşüş bekliyoruz’

⁠MÜSİAD Genel Başkanı Özdemir: “(Faiz indirimi) Özellikle temmuz ayında çok ciddi bir anlam ifade eden bir düşüş bekliyoruz. Belki 350-400 kadar bir düşüş gelmesini bekliyoruz”

Dolar ve Euro güne nasıl başladı?

Dolar ve Euro güne nasıl başladı?

BYD Meksika yatırımını askıya aldı

Çin’in en büyük elektrikli araç üreticisi BYD Meksika’da büyük bir fabrika kurma planlarını rafa kaldırdı. BYD, ABD Başkanı Donald Trump’ın ticaret politikalarından kaynaklanan jeopolitik gerilimler ve belirsizlikler nedeniyle Meksika’da büyük bir fabrika kurma planını beklemeye aldığını duyurdu. 

Haziran ayı enflasyon verileri açıklandı! Bankalar arası promosyon yarışında rakamlar uçtu!

Temmuz ayının ilk haftasına girilmesi ile birlikte arama motorlarında bankaların promosyon tutarlarına yönelik aramalarda sıklık kazandı. Haziran ayı enflasyon verilerinin de açıklanmasıyla birlikte emekli maaşlarına yapılacak zam oranının da netlik …

Bakan Işıkhan’dan emekli maaşı açıklaması: ‘Konu ile ilgili rakam…’

En düşük emekli maaşıyla ilgili düzenleme için hazırlıklar tamamlanmak üzere. Meclis süreci yakında başlayacak, kamu işçilerine yönelik toplu sözleşme görüşmeleri ise sona yaklaştı.

En düşük emekli maaşı artırılacak mı? Bakan Işıkhan’dan açıklama

Milyonlarca memur ve emeklinin maaş zamları için geri sayım başladı. Perşembe günü TÜİK, haziran ayı enflasyon rakamlarını açıklayacak. Peki 14 bin 469 TL olan en düşük emekli aylığı da artacak mı? Merak edilen soruya Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan yanıt verdi. İşte detaylar…