Çin’in ekonomik adımları piyasalarda “devalüasyon” sinyali veriyor

Çin Merkez Bankasının Teşvikleri Değerlendiriliyor

Uzmanlara göre, Çin Merkez Bankası’nın ekonomiyi desteklemek amacıyla açıkladığı teşvikler devalüasyon adımı olarak yorumlanırken, teşviklerin devam edeceği öngörülüyor.

Ayrıca, ABD ile Çin arasındaki gümrük tarifelerinden kaynaklı risklerin öngörülebilirliği azalttığı ve tarafların müzakere yapmayı planlamasıyla bu risklerin azaldığı belirtiliyor. Çin, tırmanan ticaret gerilimine karşı ekonominin ve finans piyasalarının istikrarını sağlamak için para politikası tedbirleri açıkladı.

Çin Merkez Bankası, 8 Mayıs itibarıyla 7 gün vadeli ters repo faiz oranını yüzde 1,5’ten yüzde 1,4’e indirdi. Ayrıca, bankaların zorunlu karşılık oranını da 15 Mayıs’tan geçerli olmak üzere 50 baz puan düşüreceğini duyurdu. Bu indirimle finansal sisteme 1 trilyon yuan (139 milyar dolar) likidite sağlanacak.

“Küresel piyasalarda Havayı Olumluya Çevirici Bir Adım”

Bursa Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Filiz Eryılmaz, Çin Merkez Bankası’nın aldığı kararları devalüasyon olarak yorumlayarak, bu adımların para birimini zayıflatacağını ve iç talebi desteklemeyi hedeflediğini belirtti.

Eryılmaz, Çin’in önceki dönemlerde yaptığı teşviklerin aksine şimdi iç tüketimi desteklemeyi amaçladığını ve para politikasıyla bu hedefe ulaşmaya çalıştığını ifade etti. Faiz indirimleri ve likidite artışları ile 1 trilyon yuanlık bir likidite yaratılacağını dile getirdi.

Çinli yetkililerin, ABD ile yaşanan ticaret anlaşmazlıklarının olumsuz etkilerini telafi etmek için aldığı önlemleri değerlendiren Eryılmaz, bu adımların risk iştahını artırdığını ve piyasalara olumlu yansımaları olacağını belirtti. Ayrıca, Çin’in teşvik adımlarının devam etmesinin umut verici olduğunu vurguladı.

“Çin, Olumsuzlukları Telafi Etmek için Desteği Artırıyor”

ABN AMRO Kıdemli Ekonomisti Arjen van Dijkhuizen, Çin’in ABD ile yaşanan ticaret savaşının olumsuzluklarını telafi etmek için desteklerini artırdığını belirtti. Dijkhuizen, bu önlemlerin beklentiler doğrultusunda gerçekleştiğini ve diğer faiz indirimlerini beklediklerini ifade etti.

PBoC’nin, teknoloji şirketleri tarafından ihraç edilen tahvillerin satın alınmasını desteklemek için ucuz kredi sağlamasını sağlayacak yeni bir borç risk paylaşımının da eşlik edebileceğini belirten Dijkhuizen, ABD ve Çin arasında gerçekleşecek ticaret görüşmelerinin gerginliğin azaltılmasına olanak sağlayacağını düşündüklerini belirtti.

Related Posts

Avrupa borsaları karışık seyirle kapandı

Avrupa borsaları, haftanın ikinci işlem gününü karışık seyirle tamamladı.

Yargıtay’dan kritik fazla mesai kararı

Türkiye, OECD ülkeleri arasında haftalık ortalama 45,7 saat ile en uzun süre çalışan ülke. Ancak işçiler, yaptıkları fazla mesainin karşılığını alamayabiliyor. Yargıtay’ın kararı, iş sözleşmelerine konan “fazla çalışma ücrete dahildir” ibaresine sınırlama getiriyor.

Dolar ve Euro güne nasıl başladı?

Dolar ve Euro güne nasıl başladı?

Çin’den şaşırtan faiz kararı

Çin Merkez Bankası ABD ile müzakere haberlerinin ardından faiz indirimine gitme kararı aldı. ABD ile artan ticaret savaşında ekonomik istikrarı sağlamak amacıyla ara politikası tedbirleri açıkladı.

Euro Bölgesi’nde üretici fiyatları martta sert düştü

Euro bölgesi mart ayı üretici fiyatları açıklandı. buna göre Euro Bölgesi’nde Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE), mart ayında bir önceki aya kıyasla yüzde 1,6 geriledi.

Ünlü yemek şirketi en büyük rakibini satın alıyor

Amerikan online yemek siparişi ve market teslimat platformu DoorDash, İngiliz rakibi Deliveroo’yu bünyesine katmaya hazırlanıyor. Deliveroo, DoorDash’in yaptığı 2,9 milyar sterlin (yaklaşık 3,9 milyar dolar) tutarındaki satın alma teklifini kabul ettiğini duyurdu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir