Dünya Altın Konseyi: 2025’te altında trendi ticaret savaşları belirleyecek

Dünya Altın Konseyi: Altın 2025 Görünümü Raporu Yayınlandı

Dünya Altın Konseyi, Altın 2025 Görünümü Raporunu “Faiz, risk ve büyümeyi yönlendirmek” başlığıyla kamuoyuna duyurdu. Konseyin raporuna göre, 2024 altının son 10 yıldır en iyi yıllık performans gösterdiği yıl olma yolunda ilerliyor.

Altın fiyatları, dolar karşısında bu yıl kasım ayında, önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 28’in üzerinde bir artış kaydetti. Bu artışla birlikte, 2024 altının en başarılı yıllarından biri olma yolunda ilerliyor.

  • Altın fiyatları bu yıl 40 kez rekor kırarken,
  • Yılın üçüncü çeyreğinde toplam altın talebi ilk kez 100 milyar doları aştı.

Yatırım talebi, jeopolitik riskler ve finansal piyasalardaki dalgalanmalar altını desteklerken, merkez bankalarının rezervlerine altın eklemesi ve alımlarını hızlandırması da altın fiyatlarındaki artışta etkili oldu. Bu nedenle altın, yılın en iyi performans gösteren varlıklarından biri olarak öne çıktı.

Altın 2025’te Ne Gösterebilir?

Altın 2025 yılına ilişkin beklentilere de değinen rapora göre, ABD’nin seçilmiş başkanı Donald Trump’ın ikinci dönemindeki politikaları merakla takip ediliyor. ABD ekonomisine destek sağlayabilecek bu politikalar, küresel yatırımcılar üzerinde bir tedirginlik oluşturabilir.

ABD Merkez Bankası’nın (Fed) politika faizinde 100 baz puanlık bir indirim yapması ve enflasyonun hedefin üzerinde seyretmesi beklenirken, Avrupa merkez bankalarının faiz indirimlerini sürdürmesi öngörülüyor.

Altın 2025 Yılında Nasıl İşlem Görebilir?

Küresel ekonominin beklenen performans göstermesi ve piyasa beklentilerinin gerçekleşmesi durumunda, altının bu yılın sonunda benzer bir aralıkta işlem görmeye devam etmesi ve yukarı yönlü potansiyeli bulunması bekleniyor. Merkez bankalarının talebinin de sağlıklı seviyelerde olması altına destek sağlamaya devam edecektir.

Ancak, yüksek faiz ve düşük ekonomik büyümenin bir araya gelmesi, yatırımcıları ve tüketicileri olumsuz etkileyebilir. Özellikle Asya’da bu durumun belirgin olabileceği vurgulanırken, Asya’nın altın talebindeki büyük rolü de raporda ön plana çıkarılıyor.

  1. Asya yıllık talebin yüzde 60’ından fazlasını oluşturuyor.
  2. Çin ve Hindistan altının en büyük pazarları konumunda.

Asya’daki yatırımcılar, özellikle altının performansına ilk yarıda etki etti ve Hindistan’da ithalat vergisindeki indirim talebi canlandırdı. Bununla birlikte, ticaret savaşlarının Çin ekonomisini etkileme riski nedeniyle, Çin’in tüketici talebindeki değişimlerin ekonomik büyüme üzerinde belirleyici olacağı öngörülüyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir