Engeller aşıldı… Yapay zekaya ‘ışık hızı’

Fotonik Çipler, Yapay Zekâ Uygulamaları İçin Yeni Bir Dönemi Başlatıyor

Son dönemde yapay zekânın gelişimi duraklama noktasına gelmişken, yapay zekâ uygulamalarının devasa işlem gücü ihtiyacı fotonik çiplere olan ilgiyi artırmış durumda. Bilim insanları, ışığı (fotonları) kullanan fotonik çiplerle geleneksel elektroniğin ötesine geçmeyi hedefliyor. Bu çipler, elektrik yerine ışığı kullanarak veri işleme kapasitesini artırırken daha yüksek hız ve bant genişliği sunabiliyor.

Fakat fotonik çiplerin kullanımı konusunda uzun süredir karşılaşılan bazı engeller, Nature dergisinde yayımlanan iki yeni çalışma ile aşılmaya başlandı. Her iki araştırma da fotonik sistemlerin gerçek dünya uygulamalarına entegrasyonunu sağlayacak önemli ilerlemeler kaydedildiğini gösteriyor.

Fotonik hesaplama, elektrikli sistemlerde karşılaşılan direnç ve ısı kaybı gibi verim sorunlarını çözebiliyor. Ayrıca matris çarpımları gibi karmaşık matematiksel işlemleri yüksek verimlilikle gerçekleştirebiliyor, bu da yapay zekânın daha verimli çalışmasını sağlıyor.

Ancak fotonik sistemlerin halen analog temelli olması, dijital elektronik sistemlere göre daha az hassasiyet sunmasına neden olabilir. Ayrıca, ışığın elektriğe dönüştürülme süreci bazı gecikmelere yol açabilir. Büyük ölçekli fotonik devrelerin hassas bir şekilde üretilememesi ve uyumlu yazılımın eksikliği de fotonik sistemlerin kullanımını zorlaştırabilir.

Singapur merkezli Lightelligence şirketinden Bo Peng liderliğindeki ekip, “Pace” adını verdikleri yeni fotonik işlemcileri piyasaya sundu. Bu işlemci, 16 binden fazla fotonik bileşen içeriyor ve düşük gecikme süresiyle karmaşık görevleri yerine getirebiliyor. Fotonik-elektronik entegrasyonu ve yazılım uyumluluğu gibi temel sorunları çözebilecek potansiyele sahip.

Diğer bir gelişme ise ABD merkezli Lightmatter firmasının Nicholas Harris ve ekibinden geldi. Bu ekip, geliştirdikleri fotonik işlemci ile çeşitli yapay zekâ sistemlerini başarılı bir şekilde çalıştırmayı başardı. Shakespeare tarzı metin üretimi, film eleştirilerini doğru sınıflandırma ve Atari oyunlarını oynama gibi görevlerde önemli başarılar elde edildi.

Her iki çalışma da fotonik çiplerin gelecekte yapay zekâ için temel donanım olabileceğini gösteriyor. Ancak bu teknolojilerin daha verimli hale gelmesi için daha iyi materyallerin ve tasarımların geliştirilmesi gerektiği konusunda uzmanlar uyarıyor.

Sonuç olarak, fotonik teknolojiler artık yapay zekâ destekli gerçek dünya uygulamaları için kullanıma hazır hale geliyor. Gelecek, fotonik çiplerin yaygınlaşması ve yapay zekânın daha da gelişmesiyle şekillenecek gibi görünüyor.

Related Posts

Snapchat, Apple Watch uygulamasını duyurdu

Snapchat, giyilebilir teknoloji alanındaki varlığını genişleterek Apple Watch için özel bir uygulama başlattı. Yeni uygulama sayesinde kullanıcılar artık bileklerinden mesajları görüntüleyebilecek, hızlı yanıtlar verebilecek ve iletişimlerini …

Ayhancan Güven DTM’de birinci oldu

Hollanda’da düzenlenen 2025 Almanya Binek Otomobiller Şampiyonası’nın (DTM) üçüncü ayağında otomobil sporcusu Ayhancan Güven, birinci oldu.

Sony’den dövüş oyunlarına yeni soluk

Sony Interactive Entertainment, State of Play etkinliğinde duyurduğu Project Defiant adlı kablosuz arcade stick ile dövüş oyunlarına yeni bir soluk getiriyor. Playstation 5 ve PC için geliştirilen bu cihaz, Sony’nin kendi PlayStation-Link …

Wi-fi şifresi unutkanlığına son: İşte farklı cihazlarda kayıtlı parolaları bulmanın pratik yolları

Belki de modemin arkasında başka bir odada bulunan uzun bir karakter dizisi ya da evin bir yerlerinde bir yapışkan not kağıdına yazılı. Her iki durumda da, bir arkadaşınızı, aile üyenizi veya iş arkadaşınızı rahatsız etmeden ya da kendi …

Çinli yapay zeka geliştiricisi DeepSeek’in son modeli Google Gemini verileriyle mi eğitildi?

Uzmanlar ve geliştiriciler, modelin eğitim verilerinin bir kısmının Google’ın Gemini yapay zeka ailesinden geldiğine dair işaretler bulunduğunu öne sürüyor. DeepSeek daha önce de rakip modellerin verilerini kullanmakla suçlanmıştı. Geçtiğimiz hafta …

Körfezli Poyraz Balkan ikincisi oldu

Karadağ’da 29. Balkan Çocuklar Karate Şampiyonası’na katılan Körfez Gençlerbirliği Spor Kulübü milli sporcusu Ertuğrul Poyraz, ikinci olarak kürsüye çıktı.